2025 Yılında Bireylerde Olması Gereken En İyi 10 Beceri

Volkan Can Çiftci
4 min readOct 23, 2020

--

  • Dünya Ekonomik Forumu’nun İşlerin Geleceği Raporuna göre, teknoloji kullanım oranı arttıkça 2025 yılına kadar tüm çalışanların % 50'sinin yeniden yeni yetkinliklere ihtiyacı olacağı vurgulanıyor.
  • Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde öne çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor.
  • Bu yıl yeni ortaya çıkanlar ise, aktif öğrenme, direnç, stres toleransı ve esneklik gibi kendi öz-yönetim becerileridir.
  • “Future of Jobs Survey (İşlerin Geleceği Anketi)” anketine yanıt verenler, çalışanların yaklaşık %40'ının altı ay veya daha kısa sürede yeniden aldıkları eğitimi tekrarlamalarını ve yetkinliklerini geliştirmelerinin gerektiğini düşünüyor.

Önümüzdeki beş yıl içinde, pandeminin ekonomik etkilerinin “iki katına çıkması” ve iş dönüşüm otomasyonunun artması nedeniyle mevcut iş gücünün yarısının yeniden yeni beceri ve yetkinlikler kazanması gerekecek.

Dünya Ekonomik Forumu’nun İşlerin Geleceği Raporu’nun üçüncü baskısı, iş ve becerileri haritalayarak, değişim hızını ve ilerleme yönünü görmemize olanak sağlıyor.

Ancak belirtmek gerekir ki işlerin geleceğini etkileyen ve dönüştüren teknolojik aksaklıklar, aynı zamanda yeni yetkinlik ve becerileri kazanmanın önemini de göstererek ve yeni yetkinlik ve beceriler kazanmamıza yardımcı olabilir.

Forumun Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Profesör Klaus Schwab, “Elimizdeki araçlara sahibiz. Mevcut çağımızı tanımlayan teknolojik yenilik cömertliği, insan potansiyelini açığa çıkarmak için kullanılabilir” diyor.

Karşımıza iki önemli durum çıkıyor. Bunlar “Reskilling” ve “Upskilling”.

Bir meslek yok olacaksa, o işi yapan kişileri farklı bir iş yapabilmeleri için yönlendirmek üzere geliştirmek de “reskilling” olarak ifade ediliyor. Örneğin, bir muhasebecinin kod yazmayı öğrenmesi.

Değişen dünyaya uyum için, mesleki, davranışsal ve teknoloji alanındaki bilgi ve becerilerinin artırılması “upskilling” olarak ifade ediliyor. Örneğin, bir yazılım uzmanının yeni bir programlama dilini öğrenmesi.

Resim: Dünya Ekonomik Forumu

Çalışanların yarısının önümüzdeki beş yıl içinde yeniden yeterlilik kazanması gerekecek.

Forum, 2025 yılına gelindiğinde, insanlar ve makineler arasındaki işbölümündeki bir değişiklik nedeniyle 85 milyon işin yerinden edilebileceğini tahmin ediyor.

Ancak, insanlar, makineler ve algoritmalar arasındaki yeni işbölümüne daha fazla adapte olan 97 milyon daha fazla iş ortaya çıkabilir.

En iyi 10 beceri

Teknolojinin daha fazla benimsenmesi, önümüzdeki beş yıl içinde işlerde talep edilen becerilerin değişmesi anlamına gelecek ve beceri boşlukları yüksek olmaya devam edecektir.

Mevcut çalıştığı pozisyonda kalan çalışanlar, 2025 yılına kadar değişecek olan temel becerilerinin payı% 40 ve tüm çalışanların % 50'sinin yeniden yetkinlik kazandırmaya ihtiyacı olacak (% 4'e kadar).

2016 yılında ki rapordan itibaren tutarlı olarak, eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde öne çıkacağına inandıkları becerilerin listesinin başında geliyor.

Ancak bu yıl yeni ortaya çıkan aktif öğrenme, dayanıklılık, esneklik, stres toleransı gibi öz-yönetim (kendi kendini) becerileri.

Resim: Dünya Ekonomik Forumu

Bu yıl, LinkedIn ve çevrimiçi öğrenme platformu Coursera’dan elde edilen veriler Forum’un, birçok yeni meslekte talep gören geleceğin işleri için ihtiyaç duyulan özel beceri türlerini benzeri görülmemiş bir ayrıntı düzeyinde izlemesine olanak tanıdı.

Bu “kesişen” beceriler arasında ürün pazarlama, dijital pazarlama ve insan bilgisayar etkileşimi konusunda uzmanlaşmış özel beceriler yer alır.

Yeni bir iş öğrenmek / beceri kazanmak ne kadar sürer?

İş dünyasının liderlerinin büyük çoğunluğu (%94) şimdiki çalışanların işleri üzerinde yeni beceriler edinmesini bekliyor.— 2018'de %65'ten keskin bir artış.

İşlerin Geleceği Anketi’ne yanıt verenler, çalışanların yaklaşık% 40'ının altı ay veya daha kısa sürede yeniden yeni yetkinlikler ve beceri kazanmalarının gerekeceğini tahmin ediyor, ancak bu sayı tüketici endüstrisinde ve sağlık endüstrisinde çalışanlar için daha yüksek bir oranla karşımıza çıkıyor.

Finans hizmetleri ve enerji sektörlerinde, altı ay içinde yeni yetkinlik ve beceri kazanan çalışanların payı daha düşüktür, çünkü be yetkinlikleri ve becerileri kazanmak için yoğunlaştırılmış bir programa ihtiyaç duyacaklardır.

İşverenlerin % 39'una göre eğitimler kurum içinde verilecek. Ancak, Profesör Schwab’ın da belirttiği gibi, bu çevrimiçi öğrenme platformları (eğitimin% 16'sı) ve harici danışmanlar (eğitimin% 11'i) ile desteklenecektir.

Pandemi dönemiyle birlikte çevrimiçi eğitim platformları üzerinden yeni yetkinlik ve beceri kazanma eğilimi artışa geçti. Bu yılın Nisan ve Haziran ayları arasında Coursera’dan alınan verilere göre, çevrimiçi platformlarda arayışta olan insan sayısında dört kat artış görüldü.

Pandemi döneminde çalışanlarına çevrimiçi öğrenme fırsatları sunan işverenler beş kat arttı ve devletlerin vatandaşları için hazırladıkları programlar aracılığıyla çevrimiçi kaynaklara erişen öğrenciler sayısında dokuz kat bir artış olduğu da bu veriler sayesinde analiz edildi.

Çevrimiçi platformların bu kadar kullanılmaya başlaması ile birlikte bu alanda var olan platformlar kullanıcı sayısının artması ve aktif olarak kullanım neticesinde gün geçtikçe yeni özellikler kazanmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Resim: Dünya Ekonomik Forumu

Bazı becerilerin öğrenilmesi yalnızca bir veya iki ay sürer.

Platform; insanlar ve kültür, içerik yazma ve satış ve pazarlamada ortaya çıkan mesleklerde en iyi 10 ustalık becerisinden birini elde etmenin sadece bir ila iki ay sürebileceğini söylüyor.

Ürün geliştirme, veri ve yapay zeka becerilerini geliştirmeleri iki ila üç ay sürebilir. Dört aylık bir öğrenme programı, insanların bulut teknolojilerinde ve mühendislikte rol almasına yardımcı olabilir.

Raporda, bu rakamlar yeni bir yetkinlik ve beceri kazanımının öğrenmenin dijital teknolojilerle giderek daha erişilebilir olmasına rağmen, bireylerin yeni fırsatlar elde edebilmek için zamana ve finansmana ihtiyaç duyacaklarını gösteriyor.

Kaynak : https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2020

--

--