Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri — Model Fabrikalar ve TÜRKİYE

Model Fabrika Konsepti Nedir?

Volkan Can Çiftci
3 min readJul 9, 2021

Üretimde verimliliğin arttırılması ve dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması Türkiye’nin uzun süredir önemli kalkınma gündemlerinden biri olmuştur. İlki Ankara’da hayata geçirilmiş olan Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri — Model Fabrikalar, bu alanda geliştirilen politikalara katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Merkezlerde hata yapma özgürlüğünün olduğu gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin öğretilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayan eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmesi amaçlanmaktadır. Merkezler; verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm vb. konularda işletmelerin mevcut zihniyet yapısını değiştirip insan, makine / ekipman, hammadde, malzeme, zaman ve enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalarını ve rekabet güçlerini kısa zamanda artırmayı amaçlar.

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerinde, yaklaşık olarak %65 uygulamalı, %35 kuramsal eğitimden oluşacak şekilde, en kalıcı öğrenme yöntemi olan deneyimsel öğrenme ilkelerine dayalı programları benimsenmektedir. Bu sayede katılımcılara, uygulama senaryoları üzerinden verimli ve verimsiz üretimi aynı ortamda deneyimleme ve sonuçlarını gözlemleme fırsatı sunulmaktadır. Merkezlerin en önemli faaliyet alanları arasında Öğren — Dönüş Programları kapsamında firmalarda 4 ay süren yerinde danışmanlık programları, geniş veya daha özelleşmiş kitleye hitap eden farkındalık seminerleri, farklı modüller altında toplanan onlarca üretim başlığından oluşan bütünleşik bir müfredatın parça parça da sunulduğu irili ufaklı kısa danışmanlık ve eğitim programları sayılabilmektedir. Bunlara ek olarak, üniversite — sanayi işbirliğine çeşitli programlar ve işbirliği stratejileri ile katkı sağlamak da Merkezlerin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Bu faaliyetler neticesinde, sadece firma çalışanlarının değil firma sahiplerinin de düşünce yapısını değiştirmeyi hedefleyen bir yaklaşım geliştirilmektedir.

Mevcut durum nedir?

Türkiye’deki ulusal ve bölgesel politika ve strateji dokümanları, KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP 2015–2018) ve Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı (VSEP 2015–2018) incelendiğinde imalat sanayinde verimliliğin arttırılmasının hem ulusal hem de bölgesel ölçekte önemli bir öncelik olduğu görülmektedir. 10. Kalkınma Planı KOBİ’ler ile büyük işletmeler arasındaki derin verimlilik farkına dikkat çekmektedir. Dolayısıyla, KOBİ’lerin verimliliğinin artırılması salt ekonomi genelinde verimliliğin artırılmasında önemli bir araç olmakla kalmayıp, aynı zamanda Plan’ın birincil hedeflerindendir. Türkiye’de kurulacak olan Model Fabrika veya Fabrikaların hedef kitlesini imalatçı KOBİ’lerin oluşturması uygun olacaktır.

Türkiye Nasıl Faydalanıyor?

10. Kalkınma Planına göre “İmalat Sanayiinde Verimliliğin Artırılması”, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ana hedeflerinden biridir. Proje, Türkiye’deki ulusal ve bölgesel politika ve strateji dokümanlarında belirlenen verimlilik ile ilişkili hedeflere katkıda bulunacaktır. KOBİ’ler (sahipleri, yöneticileri ve çalışanları) yalın üretimden enerji verimliliğine uzanan geniş yelpazede yer konularda eğitilebilecektir. Bu merkezlerin benzersiz değer önermesi, eğitilenlerin öğrendiklerini imalat tesislerinde doğrudan uygulayabilmeleridir. Bu sayede, Model Fabrika KOBİ’lerin verimliliğinin artırılmasına katkıda bulunabilecektir.

Model Fabrikalar Nerede?

Adana-Ankara-Bursa-Gaziantep-İzmir-Mersin-Konya-Kayseri illerinde model fabrikalar mevcuttur.

Kaynak : https://www.yenilikvedonusum.org.tr/

Kaynak : https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home.html

--

--